Spelt

Herkomst
Spelt is een oud Europees gewas, dat al eeuwenlang wordt geteeld in Midden-Europa, zoals België, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, de noordelijke delen van Italië, de Zwitserse en Franse Jura en de Tsjechische Republiek

Teelt
Spelt is een wintergraan dat tussen midden oktober en half december gezaaid wordt. Het kan bovendien op schrale grond groeien en geeft zelfs met een lage bemesting een goede minerale opbrengst. Spelt heeft aanzienlijk meer landbouwgrond nodig dan moderne tarwerassen om dezelfde opbrengst te kunnen leveren.

Gebruik
Omdat de speltkorrel volledig is omgeven door het kaf, is het goed resistent tegen ziektes en hoeven er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden. Hierdoor kent het spelt een ware wederopstanding door de biologische teelt. Spelt wordt gebruikt in speltbrood maar tegenwoordig ook in beschuit, crackers, koek en gebak.

Voedingswaarde
De voedingswaarde van spelt verschilt nauwelijks met die van tarwe. Spelt bevat over het algemeen een iets hoger eiwit- en vetgehalte, maar dit verschilt per soort . Qua vitaminen en mineralen zijn er nauwelijks aantoonbare verschillen.

Leuker is nog om de winkel met een bezoekje te vereren: dan kunt u zien, ruiken én proeven!

Naar de winkel