Brood

Brood is belangrijk voor de gezondheid. Het bevat een groot aandeel graanbestanddelen, die helpen om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals:

Koolhydraten: belangrijke energiebron
Eiwitten: bouwstof voor onze lichaamscellen
Vezels: voor een goede darmverwerking en een soepele stoelgang
Vitamines en mineralen: bv B-vitamines, ijzer en zink, nodig voor de groei en het functioneren van ons lichaam.

Voedselovergevoeligheid

Voedselallergie: hierbij maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten die in de voeding voorkomen. Een allergische reactie vindt vrijwel direct na consumptie plaats.

Voedselintolerantie: hierbij is het afweersysteem niet betrokken. De hoeveelheid van een product dat klachten veroorzaakt, ligt over het algemeen hoger dan bij mensen met een voedselallergie.

Gerst

GERST IS DE OUDSTE GRAANSOORT TER WERELD. ZONDER GERST ZOUDEN WE TEGENWOORDIG GEEN WHISKEY OF BIER HEBBEN. ONTKIEMENDE GERST, OOK WEL GERSTMOUT GENOEMD, IS NAMELIJK DE BELANGRIJKSTE GRONDSTOF VOOR DEZE ALCOHOLISCHE DRANKEN.

Herkomst en historie

Gerst komt oorspronkelijk uit het zuidoostelijke deel van Azië, uit landen als Tibet, Nepal en China. Het kan groeien waar andere granen niet meer groeien, zoals in Tibet op 4.646 meter hoogte. Aangenomen wordt dat er al meer dan zevenduizend jaar geleden gerst werd gekweekt in het gebied tussen Syrië en Afghanistan. Er zijn zelfs bewijzen van gerst uit het jaar 10.500 voor Christus. In Europa was gerst de eerst gekweekte graansoort, die in de Middeleeuwen als voedsel voor de mensen van groot belang was. Er werd brij van de korrels gekookt,maar er werden ook koeken en platte broden van bereid.

Haver

Haver werd al door de romeinen gebruikt als voer voor dieren en als medicijn voor mensen. zij noemden het avena (‘haver’) sativa (‘gekweekt’) en prezen de rustgevende en versterkende eigenschappen van dit graan. pas vanaf 200 na christus wordt haver gebruikt als basisvoedsel voor de inwoners van europa. recent is haver herontdekt als voedzaam en vezelrijk product.

Herkomst en historie

Haver komt waarschijnlijk uit het Midden-Oosten. Het is zo’n 3-4.000 jaar geleden in Noordwest Europa door de mens ontdekt als gewas dat geschikt is om als voedsel te worden gebruikt. Niet alleen de Romeinen wisten haver te waarderen, ook de Germanen gebruikten het graan veelvuldig, wat hen bij de Romeinen de geringschattende bijnaam ‘havervreters’ opleverde. Door de jaren heen is haver populair gebleven.

Gluten

Gluten zijn eiwitbestanddelen die voorkomen in bepaalde graansoorten, namelijk in tarwe, rogge, gerst, spelt en in mindere mate haver. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij de bereiding van brood. Gluten worden door het overgrote deel van de mensen makkelijk verteerd.

Ongeveer 1% van de westerse bevolking lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie. Voor hen is het noodzakelijk om glutenbevattende granen te vermijden. Gezien de grote impactvan het volgen van een glutenvrij dieet is professionele begeleiding essentieel om voedingstekorten te voorkomen.

Leuker is nog om de winkel met een bezoekje te vereren: dan kunt u zien, ruiken én proeven!

Naar de winkel