Mais

Mais komt van oorsprong uit Midden-Amerika en wordt al 7000 jaar geteeld. De meeste mais die in Nederland geteeld wordt, wordt gebruikt als veevoer.

Mais wordt gebruikt om maismeel van te maken. Maismeel wordt gebruikt in tortilla’s en maisbrood. Ook kan maismeel gebruikt worden om polenta te maken, een Italiaanse maispap. Verder wordt er van mais o.a. maizena, maisolie, cornflakes en popcorn gemaakt

Lees meer

Rogge

Rogge wordt sinds 4000 voor Christus geteeld, eerst in de regio van de Zwarte Zee en later ook in het westen van Europa. Naast de geringe eisen aan ondergrond en klimaat onderscheidt het gewas zich door resistentie tegen schimmelinfecties en dierlijke plagen.

Rogge wordt gebruikt voor het bakken van roggebrood, knäckebröd pepernoten en ontbijtkoek. Rogge wordt ook aan degen toegevoegd om het brood steviger van structuur te maken. Roggemeel bevat minder gluten dan tarwemeel waardoor het minder goed rijst.

Lees meer

Spelt

Spelt is een oud Europees gewas, dat al eeuwenlang wordt geteeld in Midden-Europa, zoals België, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, de noordelijke delen van Italië, de Zwitserse en Franse Jura en de Tsjechische Republiek.

Spelt is een wintergraan dat tussen midden oktober en half december gezaaid wordt. Het kan bovendien op schrale grond groeien en geeft zelfs met een lage bemesting een goede minerale opbrengst. Spelt heeft aanzienlijk meer landbouwgrond nodig dan moderne tarwerassen om dezelfde opbrengst te kunnen leveren.

Lees meer

Tarwe

De meeste tarwe wordt verbouwd in China, India, de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Frankrijk. De meeste in Nederland verbouwde tarwe wordt gebruikt als veevoer

Vanaf tussen 7800 en 5200 voor Christus wordt er al melding gemaakt van het gebruik van tarwe voor het maken van brood. Het gebruik van wilde graansoorten dateert al vanaf 500.000 tot 300.000 jaar voor Christus

Lees meer

Leuker is nog om de winkel met een bezoekje te vereren: dan kunt u zien, ruiken én proeven!

Naar de winkel