Mais

Herkomst:
Mais komt van oorsprong uit Midden-Amerika en wordt al 7000 jaar geteeld. De meeste mais die in Nederland geteeld wordt, wordt gebruikt als veevoer.

Gebruik:
Mais wordt gebruikt om maismeel van te maken. Maismeel wordt gebruikt in tortilla’s en maisbrood. Ook kan maismeel gebruikt worden om polenta te maken, een Italiaanse maispap. Verder wordt er van mais o.a. maizena, maisolie, cornflakes en popcorn gemaakt

Voedingswaarde:
Mais bevat minder eiwit en meer vet dan tarwe en ook het vezelgehalte ligt veel lager. Door de lage hoeveelheid gluten is maismeel niet geschikt om te laten rijzen, dus daarom wordt voor maisbrood het maismeel altijd gebruikt in combinatie met een glutenbevattend graan zoals tarwe.

Herkomst:
Gerst komt oorspronkelijk uit het zuidoostelijke deel van Azië, uit landen als Tibet, Nepal en China. Het kan groeien op plekken waar andere granen niet meer groeien, zoals in Tibet op 4600 meter hoogte. Aangenomen wordt dat gerst al meer dan 7000 jaar geteeld wordt.

Gebruik:
Gerst wordt voornamelijk als veevoer gebruikt; voor menselijke consumptie wordt het vooral gebruikt voor het brouwen van bier. Verder wordt gerst gebruikt om grutten en griesmeel van te maken. Gerst bevat weinig gluten waardoor er alleen in combinatie met tarwe een brood van te bakken is.

Voedingswaarde:
Gerst dient net als haver eerst gepeld te worden. Het is een zeer voedzaam graan en bevat 60% koolhydraten, 11% eiwit, 15% vezels en 2% vet. En net als haver bevat gerst het voedingsvezel beta-glucanen voor een lager cholesterolgehalte.

Leuker is nog om de winkel met een bezoekje te vereren: dan kunt u zien, ruiken én proeven!

Naar de winkel