Bakkerij De 7 Heerlijkheden
Overmeerseweg 4
1394 BC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-251220
Fax: 0294-252764

Gerst

GERST IS DE OUDSTE GRAANSOORT TER WERELD. ZONDER
GERST ZOUDEN WE TEGENWOORDIG GEEN WHISKEY OF
BIER HEBBEN. ONTKIEMENDE GERST, OOK WEL GERSTMOUT
GENOEMD, IS NAMELIJK DE BELANGRIJKSTE GRONDSTOF
VOOR DEZE ALCOHOLISCHE DRANKEN.
 
Herkomst en historie
Gerst komt oorspronkelijk uit het zuidoostelijke deel van Azië, uit
landen als Tibet, Nepal en China. Het kan groeien waar andere granen
niet meer groeien, zoals in Tibet op 4.646 meter hoogte. Aangenomen
wordt dat er al meer dan zevenduizend jaar geleden gerst werd
gekweekt in het gebied tussen Syrië en Afghanistan. Er zijn zelfs bewijzen
van gerst uit het jaar 10.500 voor Christus.
In Europa was gerst de eerst gekweekte graansoort, die in
de Middeleeuwen als voedsel voor de mensen van groot belang was.
Er werd brij van de korrels gekookt,maar er werden ook koeken en
platte broden van bereid.
Teelt
Gerst groeit het beste op diepe,goed vochtige grond. Het kan ook in
minder gunstige omstandigheden prima ontkiemen. De rassen worden
onderverdeeld in winter- en zomergerst. Wintergerst wordt in oktober
gezaaid en moet dus winterhard zijn. Zomergerst wordt vanaf half
februari gezaaid. Deze soort wordt ingedeeld in brouwgerstrassen en
in voergerstrassen. Zomergerst rijpt in minder dan honderd dagen en
heeft aanzienlijk minder warmte nodig dan wintergerst.
 
Uiterlijk
Gerst behoort tot de grassenfamilie.
De plant kan 0,7 tot 1,2 meter hoog worden. De vrucht is een aar met
lange kafnaalden, die gaat hangen als hij rijp is. Er zijn verschillende
variaties van aren. De aar kan uit twee, vier of zes rijen van korrels bestaan.
We noemen die rijen ook wel ‘leden’. Zomergerst is overwegend tweeledig,
wintergerst is meestal vierledig. 
 
Oogst
In Nederland wordt hoofdzakelijke zomergerst geteeld. Het gaat om circa
22.055 hectare, met een opbrengstvan 6.800 kilo gerst per hectare.
 
Wereldwijd wordt er op ruim 50 miljoen hectare gerst geteeld.
Als de korrels van gerst worden geoogst,
zijn deze vergroeid met omhullende kafjes. Omdat deze kafjes
onverteerbaar zijn voor ons lichaam, moeten de korrels altijd
eerst worden gepeld als zij voor menselijke consumptie zijn bestemd.
Gepelde gerst noemen we gort. Gerst wordt gepeld op een pelmolen.
 
Gebruik
Gerst wordt overwegend als voedergraan gebruikt. Daarom is het
economisch belang van gerst kleiner dan dat van bijvoorbeeld mais,
tarwe of rijst. Gerst bevat weinig gluten, waardoor het zelden wordt
gebruikt om producten mee te bakken.
Gluteneiwitten zorgen namelijk voor een sterk, elastisch netwerk in deeg, dat gasbellen
vasthoudt tijdens het rijzen en bakken.
Zonder gluten wordt brood compact en brokkelig.
Door 20 tot 30% tarwemeel aan gerstemeel
toe te voegen, lukt het wel om er brood van te bakken maar
deze broden blijven relatief plat.

 

Als we gerst gebruiken voor menselijke voeding, produceren we hiervan vooral griesmeel
of grutten. Een aanzienlijk deel van de tweeledige zomergerst in Nederland
wordt gebruikt voor bierproductie, omdat deze korrels relatief weinig
eiwit (10 tot 11%) en veel koolhydraten (meer dan 65%) bevatten.
Voedingswaarde Gerst is, net als andere graansoorten, bijzonder voedzaam. Gepelde gerst
bevat gemiddeld 60 koolhydraten, 11% eiwitten, 15% vezels en 2% vet,
mineralen en vitamine B. Het is bovendien een graan met een hoog vezelgehalte.
Net als haver bevat gerst een speciaal soort voedingsvezel: de zogenaamde beta-glucanen.
Deze vezels hebben een wetenschappelijk bewezen gunstige uitwerking
op ons cholesterolgehalte. Een verlaging van het cholesterolgehalte
betekent minder kans op hart- en vaatziekten. Voorwaarde is
hierbij wel dat je dagelijks minimaal drie gram van beta-glucanen uit
gerst moet binnenkrijgen.

 

 

 

Deze informatie wordt u aangeboden door uw ambachtelijke (banket)bakker