Bakkerij De 7 Heerlijkheden
Overmeerseweg 4
1394 BC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-251220
Fax: 0294-252764

Gerst

GERST IS DE OUDSTE GRAANSOORT TER WERELD. ZONDER
GERST ZOUDEN WE TEGENWOORDIG GEEN WHISKEY OF
BIER HEBBEN. ONTKIEMENDE GERST, OOK WEL GERSTMOUT
GENOEMD, IS NAMELIJK DE BELANGRIJKSTE GRONDSTOF
VOOR DEZE ALCOHOLISCHE DRANKEN.
 
Herkomst en historie
Gerst komt oorspronkelijk uit het zuidoostelijke deel van Azië, uit
landen als Tibet, Nepal en China. Het kan groeien waar andere granen
niet meer groeien, zoals in Tibet op 4.646 meter hoogte. Aangenomen
wordt dat er al meer dan zevenduizend jaar geleden gerst werd
gekweekt in het gebied tussen Syrië en Afghanistan. Er zijn zelfs bewijzen
van gerst uit het jaar 10.500 voor Christus.
In Europa was gerst de eerst gekweekte graansoort, die in
de Middeleeuwen als voedsel voor de mensen van groot belang was.
Er werd brij van de korrels gekookt,maar er werden ook koeken en
platte broden van bereid.

Lees meer: Gerst

Haver

HAVER WERD AL DOOR DE ROMEINEN GEBRUIKT ALS VOER
VOOR DIEREN EN ALS MEDICIJN VOOR MENSEN. ZIJ NOEMDEN
HET AVENA (‘HAVER’) SATIVA (‘GEKWEEKT’) EN PREZEN DE
RUSTGEVENDE EN VERSTERKENDE EIGENSCHAPPEN VAN DIT
GRAAN. PAS VANAF 200 NA CHRISTUS WORDT HAVER GEBRUIKT
ALS BASISVOEDSEL VOOR DE INWONERS VAN EUROPA. RECENT
IS HAVER HERONTDEKT ALS VOEDZAAM EN VEZELRIJK PRODUCT
 
Herkomst en historie
Haver komt waarschijnlijk uit het Midden-Oosten. Het is zo’n 3-4.000
jaar geleden in Noordwest Europa door de mens ontdekt als gewas dat
geschikt is om als voedsel te worden gebruikt. Niet alleen de Romeinen
wisten haver te waarderen, ook de Germanen gebruikten het graan
veelvuldig, wat hen bij de Romeinen de geringschattende bijnaam ‘havervreters’
opleverde. Door de jaren heen is haver populair gebleven.

Lees meer: Haver

Brood

Veel vragen over brood worden beantwoord op de website brood.net.

 

Brood
Brood is belangrijk voor de gezondheid. Het bevat een groot aandeel graanbestanddelen,
die helpen om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals:

Koolhydraten: belangrijke energiebron
Eiwitten: bouwstof voor onze lichaamscellen
Vezels: voor een goede darmverwerking en een soepele stoelgang
Vitamines en mineralen: bv B-vitamines, ijzer en zink, nodig voor de groei
en het functioneren van ons lichaam.

Voedselovergevoeligheid
Voedselallergie: hierbij maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan
tegen bepaalde eiwitten die in de voeding voorkomen. Een allergische reactie
vindt vrijwel direct na consumptie plaats.

Voedselintolerantie: hierbij is het afweersysteem niet betrokken.
De hoeveelheid van een product dat klachten veroorzaakt, ligt
over het algemeen hoger dan bij mensen met een voedselallergie.

Gluten
Gluten zijn eiwitbestanddelen die voorkomen in bepaalde graansoorten,
namelijk in tarwe, rogge, gerst, spelt en in mindere mate haver.
Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij de bereiding van brood.
Gluten worden door het overgrote deel van de mensen makkelijk verteerd.
Ongeveer 1% van de westerse bevolking lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie.
Voor hen is het noodzakelijk om glutenbevattende granen te vermijden.
Gezien de grote impactvan het volgen van een glutenvrij dieet is professionele
begeleiding essentieel om voedingstekorten te voorkomen.